BRAI²N

INTERDISCIPLINARY NEUROMODULATION

LEES MEER

SKULL BASE TEAM

SINT AUGUSTINUS WILRIJK

LEES MEER

NEURO-ONCOLOGIE

SAMENWERKINGEN VOOR BETERE PATIËNTENZORG

LEES MEER

DBS

DEEP BRAIN STIMULATION

LEES MEER

AMSU

ANTWERP MULTIDISCIPLINARY SPINE UNIT

LEES MEER

O-ARM

3D NEURONAVIGATIE MET UITERSTE PRECISIE

LEES MEER

Behandeling | Wervelkolom

Discushernia in de rug

Discushernia in de rug

Een tussenwervelschijf (discus intervertebralis) is opgebouwd uit een vezelige ring (annulus fibrosus) en een zachte kern (nucleus pulposus).

Slijtage (of degeneratie) van een tussenwervelschijf is een proces dat bij iedereen in de loop van zijn/haar leven in meerdere of mindere mate plaatsvindt. Dat kan soms aanleiding geven tot rugklachten.

Wanneer er degeneratie van een tussenwervelschijf optreedt, kan deze gaan uitpuilen. Soms kan er zelfs een scheurtje in de vezelring van de schijf ontstaan waardoor stukken van de zachte kern naar buiten worden geperst, meestal bij de plaats waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat. In dat geval spreken we van een discushernia. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld geraken.

Klachten en symptomen

Een beknelde zenuw door een hernia kan ernstige pijn in de bilstreek of het been veroorzaken, meestal aan één kant, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in krachtsverlies of een slapend gevoel in het been.

Operatie: Microdiscectomie

Het doel van deze ingreep is verbetering van de pijn in het been, het doel van deze operatie is niet het verbeteren van de rugpijn, gezien deze naast slijtage van de schijf ook mee veroorzaakt wordt door overbelasting van spieren en gewrichten in de rug.

De patiënt wordt na start van de algemene narcose op de buik geïnstalleerd op een speciaal kussen. De chirurg zal door een kleine incisie in de rug de wervelzuil langs de achterzijde benaderen, tussen twee wervelbogen de ruggenmergzak en de zenuwwortels opzoeken en zo op zoek gaan naar de hernia. Hierbij moeten zenuwwortels lichtjes gemanipuleerd en naar de middellijn verplaatst worden, waarvoor de chirurg gebruik maakt van een operatiemicroscoop. Vervolgens wordt de hernia van onder de zenuw verwijderd.

Tot slot gaat de chirurg met speciale instrumenten tussen de wervellichamen om te controleren of er nog andere losse herniafragmenten zitten die verwijderd moeten worden. De operatie duurt ongeveer een uur.

Rapid Recovery

Momenteel zijn wij op onze dienst gestart met een project om het herstel na deze ingreep te bevorderen. U krijgt op voorhand een informatiebundel mee die werd samengesteld met de collega's van fysische geneeskunde en anesthesie. Zo weet u als patiënt perfect wat u van de ingreep kunt verwachten. Een week na de operatie krijgt u al een afspraak op de fysische geneeskunde om de revalidatie te bespreken. Nadat u de week nadien op controle geweest bent bij uw chirurg, kan de revalidatie reeds starten.

Discushernia
Ontstaan en evolutie van een discushernia