O-arm

In de rugchirurgie worden verschillende moderne technieken en technologieën gebruikt. Een vaak voorkomende ingreep is het plaatsen van schroeven, plaatjes en andere implantaten. Het is natuurlijk van groot belang dat deze implantaten zich op exact de juiste plaats in of tussen de wervel bevinden. In de meeste ziekenhuizen in België - en tot voor enkele jaren ook in ons centrum - wordt de klassieke radioscopie gebruikt. Deze beeldvorming geeft echter geen driedimensioneel zicht van de positie van het implantaat in de wervelzuil waardoor soms schroeven verkeerd of minder optimaal geplaatst worden (wereldwijd tussen 7-12%).

Om die reden hebben wij in onze dienst beslist om een toestel aan te kopen dat dit probleem oplost. Door het gebruik van dit toestel (O-arm), gekoppeld aan de neuronavigatie, krijgen we op elk moment van de ingreep een beeld op het scherm van waar de schroef zich in de wervel bevindt, en dit in drie dimensies.

Op het navigatiebeeld kan de chirurg exact bepalen waar hij de schroef plaatst

In deze video ziet u een voorbeeld van een lumbale fusie volgens minimum invasieve MIDLF techniek onder O-arm begeleiding. Voordeel van deze techniek is dat er minder spiertrauma is wat een vlottere revalidatie mogelijk maakt.