BRAI²N

INTERDISCIPLINARY NEUROMODULATION

LEES MEER

SKULL BASE TEAM

SINT AUGUSTINUS WILRIJK

LEES MEER

NEURO-ONCOLOGIE

SAMENWERKINGEN VOOR BETERE PATIËNTENZORG

LEES MEER

DBS

DEEP BRAIN STIMULATION

LEES MEER

AMSU

ANTWERP MULTIDISCIPLINARY SPINE UNIT

LEES MEER

O-ARM

3D NEURONAVIGATIE MET UITERSTE PRECISIE

LEES MEER

Behandeling | Hersenen

Aneurysma

Aneurysma

Een aneurysma bevindt zich vrijwel altijd op de splitsing van twee slagaders, meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam.

Op een aangeboren dunne plek in de wand van een hersenslagader ontstaat onder invloed van de bloeddruk een uitstulping. Dit is te vergelijken met een uitstulping ter hoogte van een verzwakte zone op een fietsbinnenband. Deze uitpuiling (of uitstulping) noemt men een aneurysma.

Door de jaren heen wordt een aneurysma steeds groter tot het uiteindelijk barst en een hersenbloeding ontstaat.

Als reactie van het weefsel op bloedproducten ontstaat er een kramp (spasme) van de slagader, hetgeen in bepaalde gevallen kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar hersengebieden die door de slagader worden verzorgd (ischemie) en daardoor kunnen afsterven.

Ontstaan van een aneurysma
Afgeklemd aneurysma d.m.v. clipping
Opgevuld aneurysma d.m.v. coiling

Operatie: clippen of coilen

Wanneer vaatonderzoek een uitstulping in de wand van een hersenslagader (aneurysma) aantoont (dit is bijna altijd het geval), moet zo snel mogelijk behandeld worden gezien gevaar op hersenbloeding of herbloeding (meestal fataal) en gevaar op vaatspasmen (samentrekken van bloedvaten door irritatie van bloed) waardoor een tekort aan bloed in bepaalde hersengebieden kan ontstaan met alle gevolgen vandien.

Tot voor kort was de behandeling van zo’n aneurysma per definitie operatief. Hierbij wordt het letsel door een vaatclip afgesloten van de bloedcirculatie (clipping).

Nu gebeurt dit minder frequent omdat er een nieuwe techniek is ontwikkeld: coiling. Hierbij wordt een katheter in de hersenbloedvaten opgeschoven waarlangs kleine metalen spiraaltjes(coils) in het letsel kunnen worden ingebracht en achtergelaten. Op die manier wordt het letsel opgevuld en kan er dus theoretisch geen herbloeding ontstaan. Uiteraard is deze techniek minder ingrijpend voor de patiënt maar de risico’s van dergeljke ingreep zijn wel vergelijkbaar met een operatieve procedure.

De meeste van de voormelde vaatmisvormingen kunnen door coiling worden behandeld maar sommige letsels zullen uiteindelijk toch nog operatief moeten verholpen worden. Deze beslissing gebeurt in overleg tussen neurochirurg en interventioneel radioloog.

Voor de behandeling van bloedvatafwijkingen in de hersenen zoals een aneurysma of een AVM bestaat een samenwerking tussen onze neurochirurgen en de artsen van het UZA. Zowel clipping als coiling gebeuren in het UZA. Clipping door Dr Van Havenbergh en prof. Menovsky, coiling door het team van prof. Voormolen. Voor de opvolging nadien kunt u gewoon weer in Sint-Augustinus terecht.